Sistem klimatizacije za podzemno železnico v Dohi

#

Nova podzemna železnica v Dohi, glavnem mestu emirata Katar, je trenutno eden najprestižnejših infrastrukturnih projektov na Bližnjem vzhodu. Odprtje vseh linij je planirano v letu 2020, kar bo popolnoma spremenilo sistem javnega prevoza v prestolnici in njenih predmestjih. Dostop do ključnih lokacij bo lažji tudi v času svetovnega pokala v nogometu, ki ga bo Katar gostil leta 2022. Lindab je bil izbran kot glavni dobavitelj sistema za klimatizacijo podzemne železnice - v podnebju, kjer se poleti dnevna temperatura v povprečju povzpne na 46°C.

Trenutno prav v takih visokih temperaturah naša ekipa izvaja zagon 133 klimatskih naprav z avtomatiko, nameščenih na strehi upravne stavbe Qatar Rail, medtem ko je bil zagon 80 klimatov notranje izvedbe v servisno-logističnem centru metroja opravljen že v začetku leta.

#

Sistem podzemne železnice bo sicer sestavljen iz treh linij, 37 postaj in 111 km predorov, po katerih bo vozilo 75 vlakov. Poleg klimatskih naprav je Lindab dobavil tudi sistem prezračevalnih kanalov z difuzorji in rešetkami, skupna vrednost do sedaj dobavljene opreme tako znaša nekaj milijonov EUR.

doha3.jpg

Za pridobitev projekta je bilo ključnega pomena dolgotrajno partnerstvo ter tehnična podpora projektantski družbi že v zgodnji fazi načrtovanja, vključno z zahtevnim FAT testom.

Kot predpogoj za naročilo je bil namreč v razvojnem centru v Godoviču izveden preizkus obratovanja opreme pod realnimi pogoji, t.j. pri temperaturi zunanjega zraka 46 ° C s 30% relativne vlažnosti. Naprava z integrirano toplotno črpalko je dosegla 100 kW skupne hladilne zmogljivosti pri nominalnem pretoku zraka 12.500 m3/h. Pri meritvah je največji izziv predstavljalo vzdrževanje stalnega temperaturnega režima za vse priključke klimatske naprave.

Po besedah vodje projekta je ena od pomembnih prednosti partnerstva z Lindabom dejansko proaktivna podpora pri reševanju tehničnih vprašanj tako med fazo projektiranja kot tudi v fazi vgradnje. Kot navaja, je Lindab presegel običajno raven storitev in zagotovil celovito podporo in svetovanje.